Middeling

Definitieve aanslag 2012

Door middeling ook belasting terugkrijgen van de Belastingdienst! Via de rekentool kun je gelijk gratis berekenen hoeveel belasting je terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Vul bij minimaal drie aaneengesloten jaren je inkomen uit werk en woning in. Welk inkomen je moet invullen zie je op de achterzijde van je definitieve aangifte. Definitieve aanslag kwijt? Vraag deze online op:

Definitieve aanslag opvragen → klik hier

Hoeveel krijgt u terug?

Vul bij drie aaneengesloten jaren uw inkomen uit werk en woning in (zie de achterkant van uw definitieve aanslag).

0

Voorbeeld: Paul is in 2009 afgestudeerd, hij heeft in dit jaar naast zijn studie € 5.000 verdiend met een bijbaantje. In 2010 is hij begonnen met werken en had hij € 27.000 aan inkomen. In 2011 heeft Paul € 31.000 aan inkomen. Door middeling kan Paul € 542,00 belasting terugkrijgen van de Belastingdienst.

Check de voorwaarden en vraag vandaag nog teveel betaalde belasting terug van de Belastingdienst!

 • Geldig voor het inkomen uit werk en woning (box 1);
 • Over een periode van drie aaneengesloten kalenderjaren;
 • De aanslagen over deze jaren moeten definitief zijn;
 • Over deze jaren moet je belastingplichtig in Nederland zijn (hier voldoe je onder andere aan als je in Nederland woont);
 • Geen van deze jaren is eerder gebruikt voor middeling;
 • Het laatst gebruikte kalenderjaar voor middeling mag niet ouder zijn dan 36 maanden nadat de aanslag van dat jaar onherroepelijk vaststaat. Een aanslag is onherroepelijk als de termijn van zes weken voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie is verstreken.

Met betrekking tot de laatste voorwaarde bij middeling een voorbeeld:
Je wilt je inkomen uit werk en woning van de jaren 2010, 2011 en 2012 gebruiken voor middeling. De definitieve aanslag van het jaar 2012 is gedateerd op 15 december 2013. Middeling over deze kalenderjaren kan in dit voorbeeld tot en met 14 december 2016.

Als je nog vragen over middeling hebt, neem gerust even contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Heb je in de afgelopen 6 jaren een wisselend inkomen gehad? Dan kun je waarschijnlijk belasting terugkrijgen van de Belastingdienst d.m.v. middeling. Met behulp van middeling kun je het inkomen van 3 aaneengesloten jaren spreiden. Door de middelingsregeling betaal je over dezelfde 3 jaren minder belasting en premies. In de volgende situaties kun je belasting terugkrijgen van de Belastingdienst d.m.v. middeling:

 • Middeling wanneer je in de afgelopen jaren bent gestart met werken
 • Middeling wanneer je in de afgelopen jaren bent gestopt met werken of ontslagen
 • Middeling wanneer je een ontslagvergoeding hebt gekregen
 • Middeling wanneer je minder bent gaan werken
 • Middeling wanneer je onbetaald verlof hebt opgenomen
 • Middeling wanneer je werkt als freelancer of ondernemer

Middeling is een regeling van de Belastingdienst om mensen die een wisselend inkomen hebben en daardoor meer belasting moeten betalen tegemoet te komen. Bij de Belastingdienst is het niet mogelijk om te berekenen hoeveel je terug kan krijgen. Je moet een middelingsverzoek per post naar het juiste kantoor van de Belastingdienst sturen om teveel betaalde belasting terug te krijgen. Bij het middelingsverzoek moet een berekening worden gevoegd. Met name de berekening is lastig. Daarom kun je via onze gratis en online berekenen of je belasting van de Belastingdienst terug kunt krijgen en kun je vervolgens het middelingsverzoek met berekening aan laten maken. Zo kun je eenvoudig gebruik maken van middeling en kun je eenvoudig belasting terugkrijgen van de Belastingdienst.

Je kunt ook gebruik maken van de middelingsregeling als je in één of alle jaren 65 of ouder bent. Hiervoor gelden echter wel andere voorwaarden en een aangepaste berekening. Wil je weten of je belasting terug kunt krijgen? Geef je gegevens aan ons door en wij doen de berekening voor je.

Ik heb in één van de jaren geen belastingaangifte gedaan, kan ik gebruik maken van de middelingsregeling?
Ja, hiervoor moet je wel eerst het belastbaar inkomen uit werk en woning (box 1) bepalen en invullen bij het jaartal. Had je in het betreffende jaar geen eigen woning dan staat het belastbaar inkomen op je jaaropgave(n).

Jaaropgaven

In één van de jaren ben ik getrouwd, kan ik gebruik maken van de middelingsregeling?
Wanneer je in alle, of in één van de jaren getrouwd was kun je wel gebruik maken van middeling. Je ziet op je gezamenlijke definitieve aanslag voor ieder apart het inkomen. Je kunt beide je eigen middelingsverzoek doen. Hiervoor gebruik je alleen je eigen inkomen.

Definitieve aanslag 2012

Ik heb in één van de jaren geen inkomen gehad, wat moet ik invullen?
Als je in één van de jaren geen inkomen hebt gehad, omdat je bijvoorbeeld studeerde kun je bij dat jaar 0 invullen.

Ik heb in één van de jaren een negatief inkomen, wat moet ik invullen?
Als je in één van de jaren een negatief inkomen hebt, omdat je bijvoorbeeld verlies hebt geleden kun je bij dat jaar 0 invullen.

Ik had in één of meerdere jaren huurtoeslag, zorgtoeslag of een andere toeslag. Heeft de middelingsregeling hier invloed op?
Middeling is niet van invloed op de ontvangen toeslagen. Het is dus niet zo dat de reeds ontvangen toeslagen in die jaren worden aangepast en dat je een deel van de toeslagen weer moet terugbetalen.

Kan ik het ook zelf berekenen?
Middeling zelf berekenen is niet makkelijk, omdat de berekening met veel percentages rekening moet houden. Bereken het daarom zelf via onze rekentool. Daarna kun je eenvoudig en snel een middelingsverzoek op je mail ontvangen.

Ik heb mijn gegevens ingevuld en betaald via iDEAL, maar ik heb geen middelingsverzoek met berekening ontvangen via een e-mail, waar ligt dat aan?
Wij raden je aan om in je ongewenste post te kijken of daar het e-mailbericht tussen staat. Mocht het bericht daar ook niet aanwezig zijn dan kun je op je bankrekening kijken of er een betaling is gedaan. Indien er wel een betaling aanwezig is, verzoeken wij je om contact met ons op te nemen.

Heb je een andere vraag? Vul dan het contactformulier in!


Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht